Hvad er bedemandens funktion?

De fleste af os har nok hørt udtrykket ”en bedemand”. Mange af os vil måske også kunne sætte en form for ansigt på eller tildele denne person en rolle. ”Det er jo ham, der kører med kisten”, fristes man til at tænke. Og det er skam også helt korrekt, men en bedemand har faktisk en noget større rolle end som så.

Vi har spurgt vores lokale bedemand i Assens om bedemandens egentlige funktion. Svaret hertil lød, at man skal se på bedemanden som en hjælpende hånd i en svær tid.

En hjælper under et svært forløb 

Når man bruger en bedemand i forbindelse med et dødsfald (hvilket de fleste i dag vælger at gøre), er der tale om en fagperson, som hjælper dig sikkert igennem det at klare de praktiske dele i forbindelse med dødsfaldet samt de ting, der skal sikre en smuk og værdig sidste afsked.

Bedemanden taler først og fremmest med familien om særlige ønsker til begravelsen. Dertil kan bedemanden tilgå Min Sidste Vilje, hvis den afdøde har udfyldt et sådant dokument. Dette dokument indeholder typisk information om, hvordan den afdøde selv vil have sin begravelse til at foregå. Det kan være i forbindelse med at blive begravet i noget særligt tøj, at bestemte sange eller salmer indgår i ceremonien, at asken spredes et særligt sted og meget andet.

Bedemanden vil desuden hjælpe med at melde dødsfaldet til myndighederne, hvilket også skal klares. Selv det at få udformet og indrykket en god dødsannonce (og evt. takkeannonce til efter begravelsen) kan bedemanden være behjælpelig med.

Foruden dette kan en bedemand hjælpe med at finde en stenhugger til gravstenen eller en mindeplade, hjælpe med at få arrangeret blomster, hjælpe med at fragte blomsterne fra kirke til gravsted og meget andet.

Bedemanden har desuden kendskab til regler i forbindelse med at søge om begravelseshjælp, regler for begravelser eller bisættelse af personer, som ikke er medlem af folkekirken og meget mere. Det betyder alt sammen, at du har en hjælper, når du står i en situation, der er helt ny – alt imens at sorgen vejer tungt og tankerne er mere orienterede omkring at bearbejde tabet end at klare praktiske opgaver.