En krise har skabt en ny verden: Her er, hvad Corona-pandemien har lært os

Der er næppe nogen danskere, der ikke har været påvirket af tidens største krise. Med forandrede rutiner, en anderledes arbejdsdag og begrænsede muligheder, er hverdagen blevet omstruktureret og gennemtænkt på ny.

Men hvad har vi egentlig lært af Corona-pandemien? Midt i al frustration og isolation har mange danskere taget noget med sig, som forhåbentlig kommer til at præge vores hverdag fremover.

Hjemmearbejde er også en mulighed

Før Corona var hjemmearbejde en sjældenhed for mange danskere, og der opstår typisk en mistillid blandt ledere i forhold til, om medarbejderne vil yde samme indsats derhjemme. Men da mange blev tvunget til at sidde hjemme, åbnede det op for en enorm fleksibilitet.

Hjemmearbejde kræver ikke meget mere end de rette kontorartikler, et godt sted at sidde og en portion selvdisciplin. Til gengæld er det med til at gøre hverdagen nemmere for børnefamilier, og mange danskere slipper for flere timers transporttid, der i stedet kunne bruges på mere værdiskabende arbejde. Og mon ikke vi ser hjemmearbejdsdage som en integreret del af vores arbejdsliv i fremtiden?

Bruger vi tiden rigtigt?

Nedlukninger i flere måneder har næppe været nogen fornøjelse, men til gengæld har det ændret nogle fundamentale opfattelser af os selv hos mange danskere. At gå fra en fyldt kalender til en stillestående hverdag og weekend, har været en omvæltning, der har givet plads til den pause, som de færreste af os får.

Derfor vil vi også i fremtiden se, at danskerne formentlig holder af at have mere luft i kalenderen og samtidig holder sig til de tætteste venskaber i en mindre gruppe i stedet for at flyve fra A til B på alt for kort tid. Det er selvfølgelig en smagssag, men den tomme kalender har fået en klokke til at ringe hos mange.

Vigtigheden i venskaber

Corona har også været ensomhedens tid, og særligt for singler, der har fuldtidsarbejde og sidder hjemme, har det været en vanskelig tid. Men det har samtidig gjort os ekstra bevidste om, hvor vigtige vores venskaber og vores familie er.

Fællesskabet har været et omdrejningspunkt under den første nedlukning, og pludselig kom termer som Zoom, fællessang og morgengymnastik ind i vores ordforråd. I dag holder de ved, og nu flokkes vi i de velkendte Zoom-møder, snupper aftensmaden på FaceTime med vores venner eller ringer til familie, der sidder i en anden ende af landet.