Derfor skal du passe godt på tænderne

Det er vigtigt, at man passer godt på sine tænder. Det har nemlig ikke bare betydning for dig her og nu, men din nuværende ”form” med tandbørsten kan også spille en stor rolle i forhold til, om du senere i livet får problemer med tyggeapparatet.

Hos tandlægeklinikken Nord-Smil anbefaler man, at man husker at passe godt på sine tænder ved at børste dem mindst 2 gange daglig og huske at bruge tandtråd. Når man børster tænderne, bør det være af minimum 2 minutters varighed, så man kommer omkring alle tænderne.

For nogle personer vil det være værd at tale med deres tandlæge om, hvorvidt de bør bruge en elektrisk tandbørste. Det er en god idé, hvis man f.eks. har en tendens til at børste for hårdt. I sådan et tilfælde er den elektriske udgave god, fordi den f.eks. kan lyse med en diode, så man kan se, der børstes for hårdt. Børster man for hårdt, kan det nemlig slide tandkødet – noget der ikke vokser tilbage.

Er der konsekvenser ved ikke at pleje tænderne?

Der vil oftest være konsekvenser ved ikke at passe på sine tænder. Når man børster sine tænder, fjerner man nemlig plak og andet skidt, som ellers kan skade emaljen og nedbryde tanden. Det er det, vi kender som karies, og på sigt kan disse huller i tænderne altså gøre tanden porøs, til den til sidst knækker, falder ud eller andet. Når man ikke husker sin mundhygiejne, kan man desuden blive angrebet af aggressive mundsygdomme som parodontose.

Desuden vil det typisk ske, at tænderne bliver grimme at se på, ved at de f.eks. bliver meget gule eller får mørke pletter. Særligt rygere vil opleve dette, da røgen er hård for tænderne.

Det er dog ikke nødvendigvis kun på tænderne, man vil kunne se skade, såfremt man har en dårlig mundhygiejne. Også kroppen kan blive generet, hvis der er problemer med tænderne. Det kan f.eks. være ved at man oplever hovedpine, søvnbesvær eller nedsat appetit.

Derudover vil der som regel være en stor negativ konsekvens rent økonomisk. De løbende tjek hos tandlægen og gode børstevaner er intet sammenlignet med at skulle betale mange tusinde kroner, fordi man har negligeret at børste tænderne et par gange dagligt og supplere med tandtråd. Husk det derfor altid.