Er det sundt at drikke vin?

Nogle siger, at vin er sundt, imens andre siger, at vin er usundt. Det kan derfor været svært at vide, om det er sundt eller usundt at nyde et lækkert glas vin i ny og næ. Vi vil i denne artikel derfor se nærmere på sundhedsfordele og -ulemper ved at drikke vin.

Sundhedsfordele ved vin

Det har vist sig i flere undersøgelser at et moderat indtag af vin er godt for helbredet. En moderat indtag varierer dog fra person til person, alt afhængig af personens størrelse, køn, alder, kropsbygning og også generelle sundhedstilstand. En moderat mængde vin for én person kan derfor være en for stor eller for lille mængde vin for en anden person. Ifølge kostrådene er et moderat niveau for kvinder maks. 1 genstand om dagen og for mænd maks. 2 genstande om dagen.

Der er følgende sundhedsfordele ved et moderat indtag af vin:

  • Vin kan reducere risikoen for depression.,

  • Vin har på grund af stofferne resveratrol en anti-aging effekt.

  • Rødvin kan reducere risikoen for brystkræft.

  • Vin kan reducere risikoen for tarmkræft og lungekræft.

  • Vin kan reducere risikoen for demens.

  • Vin kan beskytte mod solforbrændinger.

  • Vin kan beskytte mod hjertekarsygdomme.

Sundhedsskadelige effekter

Det er meget vigtigt at påpege, at vin kun er sundt i moderate mængder – og et stort indtag kan være sundhedsskadeligt. Et overforbrug af vin (eller alkohol generelt) er nemlig associeret med slagtilfælde, depression, fedtlever, forhøjet blodtryk, skrumpelever og flere typer af kræft.

Det skal også lige nævnes, at man ikke skal drikke vin for sin sundheds skyld, da alkoholindtag generelt ikke er risikofrit. Hvis du dog gerne vil nyde en god vin, anbefales det dog, at du vælger en rødvin, da den generelt har flere sundhedsfordele end andre vintyper (og andet alkohol).

Hvis du holder dig til et moderat indtag af vin, kan du altså sagtens nyde et lækkert glas vin til aftensmaden. Du kan finde et stort udvalg af lækker, dansk vin her: https://www.modavi.dk/.