Hvad er X-ray og hvorfor skal vi bruge det?

Hvis du hørere ordet X-ray, kan det være, du straks tænker på tegnefilm med Superman, hvor han bruger dette særlige syn til at se igennem døre og finde skurken eller på anden vis gør brug af denne helt unikke egenskab.

I virkeligheden er der dog ingen mennesker, der kan se igennem ting. Men heldigvis kan vi bruge videnskaben og maskiner til at hjælpe os. X-ray har nemlig en vigtig rolle på tværs af mange industrier. Her kommer nogle eksempler.

Sikkerhed frem for alt

Ja, du kender med garanti X-ray fra din tur ud at rejse. Og selvom du måske ikke har været afsted for nyligt, er vi sikre på, du nok kan huske situationerne, hvor du skal igennem en stor metalscanner eller hvor man bruger en X-ray source til at se ind i din håndbagage, inden du får den med på flyet.

X-ray er generelt meget udbredt i sikkerhedsbranchen, hvor det tjener et vigtigt formål i forhold til at forhindre katastrofer.

Helbred og madkontrol

Dit helbred undersøges med røntgen. Og røntgen er blot det danske ord for X-ray. Når du skannes, er det med henblik på at se ind i kroppen og lede efter uregelmæssigheder helt ned på celleniveau, hvormed læger har et effektivt værktøj til alt fra at opdage knoglebrud til at se efter kræftceller.

Også i fødevareindustrien bruges X-ray aktivt. Her er det dog med henblik på at kontrollere kvaliteten på f.eks. kød eller indholdet i konservesdåser. X-ray kan bruges til alt fra at måle procenten af fedt i kød til at se igennem lukkede dåser og kontrollere mængde, konsistens m.m. Det sikrer korrekt og ensartet kvalitet i produktionen.

Garanti for solide bygninger – test af kvaliteten

Tænk engang, den bygning, som du sidder i lige nu, har med garanti komponenter, som er blevet undersøgt med en form for X-ray. F.eks. ved den såkaldte non-destruktive testing, der gør det muligt at kontrollere et elements styrke og kvalitet, uden at gøre skade på det (modsat andre testformer).

Dermed kan man undersøge, om f.eks. stålelementer kan bære det, der er givet løfter om, hvilket er vigtigt i forbindelse med konstruktion.