Hvordan spotter man en stofmisbruger?

Det kan sommetider være vanskeligt at spotte en stofmisbruger med det blotte øje. Det kan især være svært at spotte en erfaren stofmisbruger. Personer som har udviklet et stofmisbrug har svært ved selv at se, at misbruget er farligt og skadeligt – ikke kun for dem selv men også for de nærmeste. Arbejde, familie og venner bliver forsømt eller måske helt glemt. Et stofmisbrug kan være umuligt at komme ud af, derfor bør man opsøge professionel hjælp.

Tegn og symptomer på stofmisbrug

Mange misbrugere for humørsvingninger, sover uroligt om natten og har ofte svært ved at koncentrere sig om simple ting. I visse tilfælde kan de miste lysten til at lave de aktiviteter, de ellers har syntes om. Stofmisbrugere kan ikke få deres hverdag til at hænge sammen uden stofferne. De vil i langt de fleste tilfælde forsøge at skjule misbruget for venner og familie. For at kunne spotte en stofmisbruger bør man kende forskel på et tiltagende stofmisbrug og på et decideret stofmisbrug. Der er nemlig forskellige tegn.

Tiltagende stofmisbrug

Et tiltagende stofmisbrug er kendetegnet ved, at vedkommende har en nedsat appetit, tilstoppet næse og skader på slimhinden. De bliver psykisk ustabile og taler hurtigt. De har let ved irritation og opstemthed. Derudover har de også let ved at blive rastløse, depressive og der tegner sig en ligegyldighed i deres adfærd. Stofmisbrugere har en let skiftende adfærd rent psykisk, hvilket gør dem svære at omgås, hvis man ikke selv er stofmisbruger.

Stofmisbrug

Er en person blevet afhængig af stofferne, opstår der andre symptomer, som man skal være opmærksom på. Symptomerne er ofte fysiske og omfatter for eksempel feber, kramper, kvalme, opkast og hovedpine. De stoffer, som misbruges oftest er for eksempel amfetamin, ecstacy, kokain og heroin. Hos Abbott Rapid Diagnostics kan man købe højkvalitets hurtigtests, som viser pålidelige screening svar i løbet af få minutter. Derved kan man få bekræftet en eventuel mistænke om et stofmisbrug.