Gode råd, når dit barn får sine første tænder

Udviklingen sker hurtigt hos de helt små, og som forældre er det en fantastisk rejse at være med på. Når tænderne er på vej omkring 6-7 måneders alderen, er det endnu et kæmpe skridt, men for dit barn er det ofte en ubehagelig, irritabel og generende proces. I hvert fald i langt de fleste tilfælde. Det kan være frustrerende at stå på sidelinjen, uden at vide hvad man egentlig kan stille op, men fortvivl ikke. Vi kommer her med et par gode råd til, hvordan du kan takle barnets tandfrembrud og lindre smerten. 

Tegn på at tænderne er på vej

Det kan være ret forskelligt, hvornår barnets første tand kommer frem. For det meste sker det, når barnet er 6-7 måneder, mens andre får deres første tand tidligere og hos nogle kan der gå op mod et år. Når tænderne er på vej, vil tandkødet føles hårdt og blive hvidt. Reaktionen på de første tænder er individuelt, men ofte vil gummerne klø, blive ømme og irriterede. Nogle børn reagerer stort set ikke, og måske opdager du først at tænderne er på vej, når du kan se, at der er en lille fin tand på vej. Andre børn døjer også med let feber, søvnløshed og diarre, når tænderne er på vej.

Det kan du gøre, for at lindre smerter hos dit barn

Det er aldrig sjovt, at se sit barn have det skidt. Heldigvis har du flere muligheder for at lindre smerterne, når barnets tænder er på vej. Babytilbehør, som et bidedyr eller en bidering er en af dem og klart det bedste sted at starte. Det afhjælper i høj grad kløen og de værste smerter. Du kan også prøve selv, med en blød tandbørste. 

Virker det ikke, at afhjælpe kløen og smerter på den måde, så kan du prøve at kontakte din læge. Der findes nemlig lokalbedøvende gel, der kan smøres direkte på gummerne og lindre smerterne.